тъканна банка за съхранение на стволови клетки, биохеленика
Надеждната европейска банка за стволови клетки

Защо стволовите клетки са толкова ценни?

Защо стволовите клетки са толкова ценни?

Подобно на дървото, което расте от ствола и се разклонява във времето, така и в човешкия организъм стволовите клетки формират нашите тъкани и органи.

 

Откриването на стволовите клетки се оказва едно от най-големите постижения на съвременната медицина. Бързото развитие на клиничните проучвания и терапевтичните резултати доведоха до реално лечение на животозастрашаващи болести – факт, който никога не е бил предвиждан.

 

Стволовите клетки, които могат да се извлекат в акта на  раждането, са уникални, защото са с генетичен материал, който не е претърпял възпроизводства в процеса на стареенето на организма и носи оригиналното ДНК на индивида. Те могат да се използват доказано за терапия на онкохематологични заболявания, анемии, имундефицитни заболявания и др. Трансплантирането на стволови клетки подпомага значително възстановяването след химиотерапия. Освен това в генното инженерство все повече се говори за създаване на лекарствени продукти на базата на този генетичен материал, който на практика може да бъде изключително ценна инвестиция в бъдещето за цялото семейство.

 

Стволовите клетки имат две уникални способности да се самовъзпроизвеждат и да се диференциарат в различни видове тъкани. Поради тази причина те са ефективни за лечението на различни видове заболявания.

 

Стволовите клетки се вземат в момента на раждането, при прерязването на пъпната връв. Процедурата е напълно безопасна и безболезнена за майката и детето. Кръвта на пъпната връв е изключително богата на млади стволови клетки и прогениторни клетки, които са значими за регенерираното на тъканите след увреда.

 

С развитието на човешкия организъм, при възрастните също могат да бъдат изолирани стволови клетки, но само по хирургичен метод и с този недостатък, че тези клетки вече са променени.

====================================================================================================

Още по темата:

Процедурата в нашите лаборатории

Нашите предимства

Стволовите клетки