тъканна банка за съхранение на стволови клетки, биохеленика

Член на Асоциацията на тъканните банки за умбиликална кръв в България (АТБУКБ)

Защо стволовите клетки са толкова ценни?

Защо стволовите клетки са толкова ценни?

Подобно на дървото, което расте от ствола и се разклонява във времето, така и в човешкия организъм стволовите клетки формират нашите тъкани и органи.

 

Откриването на стволовите клетки се оказва едно от най-големите постижения на съвременната медицина. Бързото развитие на клиничните проучвания и терапевтичните резултати доведоха до реално лечение на животозастрашаващи болести – факт, който никога не е бил предвиждан.

 

Стволовите клетки, които могат да се извлекат в акта на  раждането, са уникални, защото са с генетичен материал, който не е претърпял възпроизводства в процеса на стареенето на организма и носи оригиналното ДНК на индивида. Те могат да се използват доказано за терапия на онкохематологични заболявания, анемии, имундефицитни заболявания и др. Трансплантирането на стволови клетки подпомага значително възстановяването след химиотерапия. Освен това в генното инженерство все повече се говори за създаване на лекарствени продукти на базата на този генетичен материал, който на практика може да бъде изключително ценна инвестиция в бъдещето за цялото семейство.

 

Стволовите клетки имат две уникални способности да се самовъзпроизвеждат и да се диференциарат в различни видове тъкани. Поради тази причина те са ефективни за лечението на различни видове заболявания.

 

Стволовите клетки се вземат в момента на раждането, при прерязването на пъпната връв. Процедурата е напълно безопасна и безболезнена за майката и детето. Кръвта на пъпната връв е изключително богата на млади стволови клетки и прогениторни клетки, които са значими за регенерираното на тъканите след увреда.

 

С развитието на човешкия организъм, при възрастните също могат да бъдат изолирани стволови клетки, но само по хирургичен метод и с този недостатък, че тези клетки вече са променени.

====================================================================================================

Още по темата:

Процедурата в нашите лаборатории

Нашите предимства

Стволовите клетки