съхраненое на стволови клетки, тъканна банка биохеленика

Член на Асоциацията на тъканните банки за умбиликална кръв в България (АТБУКБ)

Защо са важни и необходими стволовите клетки?

Защо са важни и необходими стволовите клетки?

Пъпната връв и кръвта от пъпната връв се считат за най-значимият източник на хемопоетични и мезенхимни стволови клетки.

 

Хемопоетични стволови клетки се използват за лечение на злокачествени заболявания в автоложна или алогенна употреба в продължение на повече от двадесет години. Считат се дори за предимство в приложението в сравнение с костния мозък, защото не е необходимо да бъдат напълно съвместими с пациента и затова, ако той ги няма, не е проблем да ги получи от друг донор.

 

Най-добрата тъкана съвместимост, с най-голям шанс за успех е от брат или сестра на пациента. В случай, че пациентите нямат замразени стволови клетки и търсят терапия на злокачествено заболяване ще се прибегне до публична банка, което не е гаранция за бързо и лесно намиране на съвместимите за него стволови клетки.

 

Процента на преживяемост при пациенти, които са получили стволови клетки от семейството е 91% при лечение на злокачествени заболявания.

 

 

За лечение на злокачествените заболявания от решаващо значение е количеството на стволовите клетки, което следва да бъдат пропорционално на теглото на пациента. Поради тази причина специално внимание трябва да се обърне при събирането на биологичният материал по време на раждане.

 

За целта е нужно цялото количество кръв да се остави в плацентата след раждането. Дължината на пъпната връв зависи от условията на раждането в родилната зала и периода от време до отлепване на плацентата. В случаите на усложнения събраното количество кръв е по-ограничено, но това не означава, че не може да се извърши допълнително „източване” от плацентата.

 

Последните проучвания показват, че стволовите клетки събрани в лабораторията от плацентата показват силни ангиогенни възможности за лечение на миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, церебрална парализа, аутизъм и артериална оклузия като цяло.

 

Публикуваните данни от големи проучвания в световен мащаб през последните 4 години, показват че 86% от трансплантациите на стволови клетки идват от членове на семейството и само 14% от световния резерв.

 

За лечението на левкемия семейният дял е 58% приложени транспланти, в сравнение с публичните банки, който е 42%.  За лечение на рак в детска възраст процентът на семейното банкиране е 98%, а за лечение на лимфоми - 94%, а за анемия тип таласемия - 86%.

 

 

Стволови клетки от пъпната връв са предназначени основно за детето и са напълно съвместими с него, както и към братя, сестри и родителите.

 

На последната среща на американската диабетологична компанията, резултатите от приложението на стволови клетки от кръв от пъпна връв при деца с диабет, доказаха  спасителната си роля. Тези деца преустановили инсулина за период от 1.5 до 3 години, без странични усложнения, като никое от тях не е изпаднало в кома или диабетна ацидоза.

 

Стволовите клетки от пъпната връв се използват за лечение на автоимунни заболявания в автоложна употреба  като апластична анемия, ревматоиден артрит и лупус, улцерозен колит и болестта на Крон. Най-големите клинични изпитвания с кръвта на пъпната връв са при деца с церебрална парализа, изгаряния и сложни фрактури.

 

По последни данни мезенхимни стволови клетки доказаха, че подобряват диабетна невропатия и водят до намаляване на болката и изтръпването на крайниците. Това лечение предоставя значителна помощ на пациенти, които са принудени да прибягват към антидепресанти за облекчаване на хронични болки.

 

За първи път хемопоетичните стволови клетки намират приложение директно в сърдечния мускул , за лечение на некроза на миокарда. Този нов метод от изследователска гледна точка осигурява намаляване на  високите нива на смъртност след сърдечен инфаркт.

 


 

Още по темата:

Нашата мисия

Процедура по събиране на стволови клетки

Нашите услуги