тъканна банка за съхранение на стволови клетки, биохеленика, кръв от пъпна връв, плацента

Член на Асоциацията на тъканните банки за умбиликална кръв в България (АТБУКБ)

Възстановяване на слуха с автоложни стволови клетки

Възстановяване на слуха с автоложни стволови клетки

Децата в първите 18 месеца от своя живот, фактически запаметяват различни звуци и човешка реч, която чуват, и по този начин се подготвят да проговорят. Именно в тези първи месеци на живота могат да възникнат слухови проблеми или говорни нарушения. Загубата на слуха може да се дължи на наследствено генетично увреждане или на нарушение на самият орган на слуха в следствие на вирусни или бактериални инфекции.

При наследствените увреждания на слуха, ако лечението започне в много ранна възраст с кохлеарни имплантати, това няма да има последствия в бъдеще и няма да доведе до нарушаване речта на детето. Но при много от случаите на заразени новородени бебета и деца, дори и в утробата на майката с вируси и бактерии, това води след себе си до проблеми със слуха или пълна загуба на слуха и последващи говорни нарушения. Досега лечението на подобни случаи при деца с поставянето на кохлеарни импланти, прави невъзможно всяко по-нататъшно лечение.

През последните години обаче, за лечение на придобита загуба на слуха, в резултат на инфекция, често се използват автоложни стволови клетки от кръв от пъпна  връв.

Така че за децата, които са родени с наследствена загуба на слуха или придобита на по-късен етап, вследствие на инфекция с вируса magnocellular, Toxoplasma, варицела, бактериален менингит или такива претърпели перинатална хипоксия вече съществува надежда за тяхното лечение.

В ход са две клинични проучвания в САЩ за лечение на такива заболявания като се използват собствени стволови клетки от кръв от пъпна връв.

Преди три месеца е проведен курс на лечение със стволови клетки от кръв от пъпна връв при две деца с придобита глухота. Родители им отчитат значително подобрение, изразяващо се в изместване на вниманието и концентрацията на детето до точката, от където е произведен звук. Лечението под наблюдение ще продължи още шест месеца, а към проучването ще се добавят и нови деца, които имат съхранени собствени стволови клетки.

Към възможностите на семейното банкиране на стволови клетки за безопасно лечение на подобен вид заболявания може да се посочи и използването на стволови клетки от плацента.

K Koliaki

Професор по медицина