тъканна банка за съхранение на стволови клетки, биохеленика

Член на Асоциацията на тъканните банки за умбиликална кръв в България (АТБУКБ)

Важните клетки в структурата на млечното зъбче

Важните клетки в структурата на млечното зъбче

Всяко едно зъбче се състои от коронка, шийка и корен. В коронката има кухина, която е изпълнена със зъбна пулпа, която на разговорен език се нарича „нерв”. Зъбната пулпа е изпълнена с мека съединителна тъкан, която съдържа фибробласти, фиброцити, мезенхимни стволови клетки и свободни кръвни клетки. Други важни клетки са одонтобластите (които се намират над пулпата), които са отговорни за образуването на дентина. Мезенхимните стволови клетки са най-млади клетки, които се намират в различни тъкани на възрастния организъм и са способни да регенерират тъкани, от където идва и големия научен интерес към тях. Тези клетки се изолират най-лесно от млечните зъби, които на практика са най-достъпния източник.

 

Мезенхимните стволови клетки се формират в началото на ембрионалния период, като мезенхимните клетъчни елементи се уплътняват и превръщат в първични кръвни клетки. От мезенхима се диференцират ретикуларна (съединителна) тъкан и стволови клетки, т.с. започват да се формират тъканите и органите на бъдещия човек.

 

Стволовите клетки от млечните зъби имат способността да формират дентин, да изграждат кости, да са полезни при лечение на инфаркт на миокарда, при наранявания, засягащи двигателните неврони, за терапия на различни неврологични заболявания, за възстановяване на мускули при мускулна дистрофия и други.

 

Мезенхимните стволови клетки доказано имат способността бързо да се самообновяват неограничено дълго време. Другата уникална способност е да се преобразуват в други клетъчни линии, като хормон-синтезиращи клетки за лечение на ендокринни заболявания, нервни клетки за заместване при увреждания на мозъчна тъкан и други. Общата характеристика на мезенхимните стволови клетки, че те се изолират с относително проста лабораторна процедура. Поради този факт са особено подходящи млечните зъби.

 

Посочените качества на мезенхимните стволови клетки ги поставят в основата на регенеративната медицина. Най-древната емблема на регенеративната медицина е Прометей от древногръцката митология. Прометей е изтезаван и прикован към скала, затова че е откраднал огъня от боговете и го предал на хората. А  Зевс изпращал всеки ден орел, който да кълве от черния му дроб. Но черният дроб на Прометей имал чудодейна способност да се възстановява и така той оцелял. Тази легенда е на път да стане реалност, като се прилагат стволови клетки за възстановяване на увредени или остаряващи клетки и тъкани в човешкото тяло.

 

Автор: д-р Венелин Алексиев, обучен зъболекар към БИОХЕЛЕНИКА

 


 

Още по темата:

СЕРТИФИЦИРАНИ ДЕНТАЛНИ СПЕЦИАЛИСТИ, с които работи ТБ Биохеленика

Услуга: Съхранение на мезенхимни стволови клетки от пулпа на млечен зъб

Мезенхимни стволови клетки за регенерация на клетки, тъкани и хрущяли