тъканна банка биохеленика, съхранение на стволови клетки, раждане, пъпна връв, млечен зъб
Надеждната европейска банка за стволови клетки

Учени създадоха сърце от стволови клетки

Учени създадоха сърце от стволови клетки

Съвместни екипи от световни учени, биоинженери и лекари са създали биологични сърца от стволови клетки, съобщи за вестник ПРЕСА шефът на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев. "В момента те са присадени на мишки и резултатите от проучванията са доста обнадеждаващи. Предполагам, че до 5-10 г. ще сме готови да заменим трансплантациите с биосърца от стволови клетки, включително и у на", добави кардиохирургът. "Така ще се увеличи преживяемостта на болните. Няма да се налага да пият постоянно хапчета за потискане на имунната система, за да не отхвърлят органа."

Сега 80% от трансплантираните доживяват до петата година, а 51% до десетата. В момента у нас 43-ма души се нуждаят от трансплантация на сърце. "Проблемът е, че тази година сме присадили едва 2 органа, а миналата – 3. Всеки може сам да пресметне колко българи не дочакват спасението", посочи медикът.

Единственият шанс за някои от тях е да им бъде присадено изкуствено сърце, докато дойде подходящият донор. То обаче струва 160 000 лева, а досега здравната каса плащаше за него едва 50 000 лева. "Това на практика означава, че не го поема, защото кой в България може да извади 110 000 лева. Тези, които имат такива пари, умират от куршум, а не от сърдечна недостатъчност", коментира проф. Генчо Начев.

Между 5 и 10 са българските пациенти, които годишно се нуждаят от трансплантиране на  сърце, което при нискък разход и биолигична съвмесимост може да бъде изградено от собствени стволови клетки.