тъканна банка биохеленика, съхранение на стволови клетки, раждане, пъпна връв, млечен зъб

Член на Асоциацията на тъканните банки за умбиликална кръв в България (АТБУКБ)

Учени създадоха сърце от стволови клетки

Учени създадоха сърце от стволови клетки

Съвместни екипи от световни учени, биоинженери и лекари са създали биологични сърца от стволови клетки, съобщи за вестник ПРЕСА шефът на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев. "В момента те са присадени на мишки и резултатите от проучванията са доста обнадеждаващи. Предполагам, че до 5-10 г. ще сме готови да заменим трансплантациите с биосърца от стволови клетки, включително и у на", добави кардиохирургът. "Така ще се увеличи преживяемостта на болните. Няма да се налага да пият постоянно хапчета за потискане на имунната система, за да не отхвърлят органа."

Сега 80% от трансплантираните доживяват до петата година, а 51% до десетата. В момента у нас 43-ма души се нуждаят от трансплантация на сърце. "Проблемът е, че тази година сме присадили едва 2 органа, а миналата – 3. Всеки може сам да пресметне колко българи не дочакват спасението", посочи медикът.

Единственият шанс за някои от тях е да им бъде присадено изкуствено сърце, докато дойде подходящият донор. То обаче струва 160 000 лева, а досега здравната каса плащаше за него едва 50 000 лева. "Това на практика означава, че не го поема, защото кой в България може да извади 110 000 лева. Тези, които имат такива пари, умират от куршум, а не от сърдечна недостатъчност", коментира проф. Генчо Начев.

Между 5 и 10 са българските пациенти, които годишно се нуждаят от трансплантиране на  сърце, което при нискък разход и биолигична съвмесимост може да бъде изградено от собствени стволови клетки.