тъканна банка биохеленика, съхранение на стволови клетки, млечно зъбче

Член на Асоциацията на тъканните банки за умбиликална кръв в България (АТБУКБ)

Създаване на уретра с човешки стволови клетки

Създаване на уретра с човешки стволови клетки

На последния семинар по регенеративна медицина в САЩ в института „Уейк Форест” бе отбелязан връх в научната фантастика.

Това е първата лаборатория в света, която създаде уретра чрез човешки стволови клетки. Методът е приложен за лечението на 5 деца, страдащи от заболяване на уретрата, вследствие на тежки травми и наранявания на таза.

Именно в тази лаборатория учените, ползвайки малка част от пикочния мехур и от уретрата, създадоха нужният орган. Това на теория е напълно вероятно, тъй като уретрата е част от пикочо-половата система и има същият хистологичен строеж.

По подобен метод в същата лаборатория, се прилага и друг метод за създаване на ушни миди със стволови клетки, които се присаждат на ранени животни.

Напредък в развитието се наблюдава и при култивирането на мускулни клетки, получени чрез биопсия, като досега това приложение в лабораторни условия се е считало за невъзможно.

Очакванията към днешна дата са, че мускулите създадени в тази лаборатория, ще бъдат имплантирани в областта на мускулните дефицити по лицето. Това ще послужи за възстановяване на вродените дефекти като цепнато небце и заешка уста, а също и за лечение на невропатия, в следствие на парализа на лицевия нерв.

Не е изключено, тези методи да достигнат популярност и в спортната медицина, за подобряване издържливостта и ефективността на атлетите.

Всички тези иновационни подходи в приложението на стволовите клетки отварят нови пътища за възстановяване и реконструкция на органи в немислими досега области.

Кузи Колиаку

Професор по медицина