тъканна банка биохеленика, съхранение на стволови клетки, млечно зъбче

Член на Асоциацията на тъканните банки за умбиликална кръв в България (АТБУКБ)

Стволовите клетки при тазобедрена остеоартроза

Стволовите клетки при тазобедрена остеоартроза

През последните 10 години съвместните усилия на учените от Катедрата по биология в Университета на Глазгоу и ортопедичната Многопрофилна болница за активно лечение в града, доведоха до резултати, а именно създаването на трансплант за бедрената глава. Екипът от лекари едва миналата година откри повърхност с подходящ състав, върху която да се поставят стволови клетки, даваща възможност те не само да растат, а и да се диференцират в хондроцити и остеоцити.

Материална база е присадка от полимер, който вече се използва и при ортопедичните заболявания.

Учените поставят материала в костния мозък, който трябва да остане там, докато се напълни с мезенхимни стволови клетки, които след това да могат да се диференцират в хондроцити и остеоцити. През последните години аналогични методи са били използвани в лабораториите за създаване и на трахея.

Все повече и все по-често съвременните хората страдат от заболяване на тазобедрената става. Материалите, които се използват днес са от неръждаема стомана, метал, полиетилен, титан или керамика, които се подменят след няколко години. Много от тези материали съдържат различни видове микроби, които се разграждат с възрастта и освобождават токсични вещества, оказвайки вредно въздействие върху здравето на пациентите.

Тази интервенция, имайки предвид възрастта на пациента е травматична и е придружена от много сериозни следоперативни усложнения. Синтетичната глава се монтира на специална база, която заменя износената става. Тя се отстранява хирургически и на нейно място се поставя синтетичната по надлъжната ос на бедрената кост.

Именно тук се крие смисълът на новите методи с използването на стволовите клетки. Те се считат за минимално инвазивни, не са придружени от усложнения, пряко облекчават симптомите на пациента, като отлагат или окончателно възпрепятстват тежките хирургически интервенции.

Кузи Колиаку

Професор по медицина