стволови клетки, съхранение на стволови клетки, биохеленика българия, пъпна връв, плацента, замразяване на стволови клетки, мезенхимни клетки, зъбче, млечен зъб, стволови клетки от млечен зъб, Biohellenika, Biohellenika Bulgaria, stem cells, adipose tissue, плацентарни стволови клетки, стволови клетки от плацента, мезенхимни стволови клетки, стволови клетки при раждане, тъканна банка за съхранение на стволови клетки, тъканна банка

Член на Асоциацията на тъканните банки за умбиликална кръв в България (АТБУКБ)

Стволовите клетки подобряват клинично АЛС

Стволовите клетки подобряват клинично АЛС

Много пъти е задаван въпросът дали стволовите клетки могат да помогнат на пациенти с АЛС. Амиотрофичната латерална склероза (АЛС) е дегенеративно заболяване на централната нервна система, която при част от пациентите е на наследствена основа.

Заболяването се проявява с прогресивна дегенерация на невроните и прогресивна парализа на цялото тялото. В крайна сметка това води до пълна парализа и цялостно увреждане на дихателните мускули. Заболяването се смята за нелечимо до сега.

Заболяването е едно от честите невромускулни заболявания в световен мащаб, засяга всички раси и не зависи от пола. В САЩ 5600 души годишно се диагностицират с АЛС, като между тях е и лауреат на Нобелова награда - физикът Стивън Хокинг. Общо 30 000 души страдат от това заболяване. До днес няма ефективен метод за лечение.

През 2009 г. Агенцията към Американското министерство на  здравеопазването и човешките ресурси (FDA или USFDA) одобри клинично изпитване за лечение на болестта АЛС със стволови клетки. Одобрението на  метода е обект на авторски права, защитени с патент и е дадено за получаването на нервни клетки по протежение на гръбначния мозък.

Това проучване е направено август месец тази година в университета „Емъри” в Атланта и включва 18 пациента, на които се трансплантират  стволови клетки в лумбалната част на гръбначния стълб. Окончателната оценка ще бъде направена в рамките на 24 месеца, като задължителна част от това проучване са и редовните профилактични прегледи. Резултатите до момента са обнадеждаващи, като се предвижда да бъдат включени и нови пациенти.

Друг екип от учени в град Новара - североизточна Италия са получили разрешение за клинично тестване с автоложни мезенхимни стволови клетки за лечение на АЛС. Това проучване включва 10 пациента, като методът е същият, чрез въвеждане на стволови клетки в гръбначния мозък. Първите съобщени резултати са много задоволителни. Много от пациентите, на  които са приложени стволови клетки показват значителни подобрения и поради тази причина ще се включат нови пациенти в програмата.

Кузи Колиаку

Професор по медицина