съхранение на стволови клиетки от млечен зъб, тъканна банка биохеленика

Член на Асоциацията на тъканните банки за умбиликална кръв в България (АТБУКБ)

Стволовите клетки на Лили за коригиране на слуха

Стволовите клетки на Лили за коригиране на слуха

Г-жа Митра Златкова е майка преминала през много изпитания. Нейната дъщеря се казва Лили и в момента /към момента на писане на статията/ е на 6 годинки. Била е имплантирана с кохлеарни импланти на 2 години, тъй като късно е поставена диагнозата вродена глухота. Когато била на 4 месеца, родителите на Лили се усъмнили, че има проблем със слуха. Завели я в болница “Царица Йоанна-ИСУЛ”, където се прави изследване на слуха - казва се БЕРА, но им казали, че всичко е наред. Така, докато се постави диагнозата и се открие точно за какво става дума, детето станало на 1 годинка и 9 месеца.

 

“Губи се страшно много ценно време. Решихме да я оперират във Виена, тъй като имахме притеснения да не се обърка нещо тук. След като не можаха да й поставят правилна диагноза, как да им поверя детето си за операцията? След това с поставянето на импланта съвсем не значи, че детето започва да чува. С апаратчето се стимулира мозъкът с електровълни, но докато се научи да разчита звуците, които чува, минава много време. Много е трудно в началото. 2 години ходихме в единствения в страната Център за рехабилитация на слуха и говора, където с децата работят сурдопедагози. Там има и детска градина. Световната практика е децата да се имплантират още като бебета. Едно е да чуваш, но да слушаш и да разбираш е съвсем различно нещо. Моята дъщеря беше развила хиперактивност - тя не можеше да седи спокойно на едно място, непрекъснато тичаше”, споделя изстрадалата майка.

 

Поддръжката на кохлеарни импланти, обаче не е уредено нормативно, а оттам и финансово. Тя е оставена на грижите на родителите, но някои от тях не могат да си го позволят. Въпреки това решителността на семейство Златкови за гарантиране бъдещото здраве на Лили ги кара да съхранят и стволови клетки от млечни зъби.

 

„При раждането на Лили ние не знаехме нищо за възможностите за лечение със стволови клетки и сме пропуснали да съхраним такива от пъпната връв”, разказва Митра Златкова.

 

„Изчетохме много материали по темата и така взехме решение да съхраним стволови клетки от две млечни зъбчета на Лили. Вярваме в това, че медицината ще напредне много през следващите години и нейното състояние на вродена глухота ще може да се коригира с помощта на тези универсални клетки”, допълва г-жа Златкова.

 


 

Пет стъпки при съхранение на клетки от млечно зъбче

Мезенхимни стволови клетки за регенерация на клетки, тъкани и хрущяли

Съхранение на мезенхимни стволови клетки от пулпа на млечен зъб