тъканна банка биохеленика, съхранение на стволови клетки, раждане, кръв от пъпна връв

Член на Асоциацията на тъканните банки за умбиликална кръв в България (АТБУКБ)

Стволовите клетки лекуват плешивостта

Стволовите клетки лекуват плешивостта

Оредяването на косата и оплешивяването е проблем, който създава комплекс както при мъже, така и при жени. Има такива, които са загубили косата си заради болести, травми или по наследство. Наред с методите, с които разполага медицината, стволовите клетки са нова надежда за всички тези проблеми.

Процедура: По време на липосукция се извършва вземане на мастна тъкан. Обработката за извличане на стволовите клетки и за съхранението се извършва в лабораторията на Биохеленика. Стволовите клетки могат да се използват самостоятелно, ако космите са тънки или пък косата е рядка – с по-малко на брой косми на квадратен сантиметър. Тогава стволовите клетки се инжектират в корените на скалпа. В резултат на това се стимулират кръвоносните съдове, които захранват съществуващите космени фоликули. Стволовите клетки водят до уплътняване и сгъстяване на косата.

 

Ефективно е приложението на стволови клетки и при изразена плешивост, при която се извършва трансплантация. Ако темето е олисяло, обикновено на тила все още има коса, която се трансплантира в съответните участъци. Стволовите клетки помагат около фоликула по-бързо да се изгради кръвоносна система и успехът от трансплантацията е по-добър.

Например известно е, че ръцете стареят бързо и издават възрастта. С годините кожата се изсушава и те се покриват с пигментни петна. В случай, че на тези места се инжектира смес от мастна тъкан и стволови клетки, петната изчезват, кожата се изглажда и става по-младежка.