тъканна банка биохеленика, съхтанение на стволови клетки при раждане, кръв от пъпна връв, млечно зъбче

Член на Асоциацията на тъканните банки за умбиликална кръв в България (АТБУКБ)

Стволовите клетки и тяхната възраст

Стволовите клетки и тяхната възраст

В България стартира прилагането на стволови клетки в пластичната хирургия - за увеличаване и реконструкция на гърда, попълване на дефекти, възстановяване след изгаряния, подмладяващи процедури, като неоперативен фейс лифт. От 2012 г. у нас започна и прилагането на стволови клетки за лечение на алопеция (оплешивяване).

Нашите стволови клетки, смятани за панацея срещу всяко зло, също остаряват, доказват последни научни изследвания. Тоест, взети от човек на 50, 60 или 70 години,  нямат толкова ефективно и мощно действие, както ако са „млади” на 0, 1-10-20 или 30 години, показва специализирано генетично проучване. Нова е и хипотезата, че хората остаряват, защото остаряват техните стволови клетки.

Към момента съществуват клинични потвърждения, че стволовите клетки могат да помогнат при лечение на кръвни заболявания, което е стандартна практика, при лечение на инфаркт (поради образуване на нови кръвоносни съдове), при болест на Алцхаймер, карциноми, детска церебрална парализа, артрит и артрози, дори при аутизъм.

За всеки човек е полезно да съхранява своите стволови клетки, защото те са носители на  оригиналното ДНК. След десетина години генетиката ще се развие до такова ниво, че всеки ще е добре да има свои стволови клетки, чрез при нужда ще може да се възстанови.