тъканна банка за съхранение на стволови клетки, защо да съхраня, биохеленика, млечно зъбче

Член на Асоциацията на тъканните банки за умбиликална кръв в България (АТБУКБ)

Стволови клетки за лечение на аутизъм

Стволови клетки за лечение на аутизъм

Биохеленика, в сътрудничество със сертифициран екип от лекари, извършва в Гърция първата терапия на 9-годишно дете със заболяването аутизъм.

Процесът на лечение е резултат от съвместните усилия на екип от лекари, начело на който застава г-н Соломос. Който е и Бащата на болното дете, който в продължение на 9 години не се отказва от полагането на усилия за подобряване живота на детето си. От първия контакт на  д-р Соломос с нашия научен директор д-р Кузи-Колиаку,  се видя изключителната загриженост за  детето   и неговата непреклонност към намирането на  решение за лечение.

Д-р Соломос въпреки знанието за лечението със стволови клетки, за него на първо място стои безопасното приложение и недопускането на нежелана реакция.

Причините за развитие на аутизма са наличие на имунно заболяване или хипоперфузия на мозъка, които са отговорни за клинични признаци на заболяването. Стволовите клетки могат да бъдат решение за това заболяване, тъй като стволовите клетки са имуномодулиращи и могат да подобрят ангиогенезата в мозъка. Стволовите клетки изолирани от мастна тъкан имат способност да се намесват и в двата случая на причиняване на аутизъм. Липосукцията осигурява достатъчен  брой и качество на изолираните стволови клетки, но прилагането при деца има някои ограничения.


Поради това е необходим специален екип от лекари, в който да участват педиатър-хирург, пластичен хирург и анестезиолог. След приемане на детето в болницата за провеждане на липосукцията, е извършена преработка на мастната тъкан в лабораториите на TAK EIE, които са собственост на Biohellenika в Атина. Всички тестове, които се извършват преди безопасното приложение на пробата, са установени голям брой и качество на клетките и 10 дни по-късно детето е прието обратно в болницата за извършане на  инфузия с половината доза от изолраните стволови клетки. Следващото приложение  е насрочено за месец май. Почти един и половина месеца, след като се наблюдава  състоянието на детето се установява, че то се развива много по-добре и според д-р Соломос нивото на комуникация и социализация на детето, е видимо подобрено. Детето  е спокойно и създава умения, които никога не е имало преди. Чрез тази терапия дДетето е направило крачка напред в живота си.