тъканна банка за съхранение на стволови клетки, биохеленика, сърдечна недостатъчност, кръв от пъпна връв

Член на Асоциацията на тъканните банки за умбиликална кръв в България (АТБУКБ)

Стволови клетки при бай-пас операции

Стволови клетки при бай-пас операции

През последните години БИОХЕЛЕНИКА в сътрудничество със Сърдечно - съдовата хирургична клиника към Университета „Аристотел” е пионер в терапията със стволови клетки, прилагани по време на бай-пас операциите. Инжектирани са 18 пациенти с костно-мозъчни трансплантати. По същото време са анонсирани 8 такива процедури в Торонто – Кардиологичен Център Гененерал Питър Мънк и в болница Maisonneuve-Rosemont в Монреал.

Инжектирането на стволови клетки или т.нар. балонна ангиопластика, се осъществява по време на бай-пас операцията като се поставя стент скоро след получения сърдечен проблем. Инжекцията е насочена към сърдечния мускул, в периферията на увредената зона по време на операцията или вътре в коронарните артерии, в случай на поставяне на стент.

Инжектирането, в рамките на месец след пристъпа, показва добри резултати. Ако инжектирането се извърши часове след пристъпа, резултатите са дори още по-добри.

Стволовите клетки са изолирани от костния мозък на илиачната кост по време на бай-пас операция под упойка в началото на операцията или планирано преди това - в случай на стент.

Клетките могат да се съхраняват в криогенни условия на тъканната банка за дълъг период от време. Те могат да се използват всеки път, когато пациентът има нужда от тях.

Най-накрая, по наши данни стволовите клетки, извлечени от мастна тъкан, могат да се използват със същите резултати, а като основно тяхно предимство посочваме, че този вид клетки се отделят много по-лесно и по-безболезнено от пациента.