тъканна банка за съхранение на стволови клетки, стволови клетки от пулпата на млечен зъб, биохеленика

Член на Асоциацията на тъканните банки за умбиликална кръв в България (АТБУКБ)

Стволови клетки от зъби при лечение на инсулт

Стволови клетки от зъби при лечение на инсулт

Последните изследвания на научният екип от Университета Аделаида, показват, че стволовите клетки изолирани от човешки зъби, могат да бъдат използвани за възстановяване на мозъчната дейност в резултат на претърпян инсулт.

Проф. Саймън Коблър, който е известен невролог от болницата "Кралица Елизабет” и Университета Аделаида – научен център за изследвания на стволови клетки, ще представи откритията си на публична лекция в същия университет. Изследвания, които са резултат от осем годишни клинични проучвания.

Проф. Коблър казва, че лечението със собствени стволови клетки имат потенциала да подобрят драстично качеството на живот на хора претърпели инсулт. "Много често хората дори и на 70 годишна възраст, с добра орална хигиена, все още имат здрави зъби, затова правдоподобно може да се счита, че има полза от вземането на стволови клетки от зъбите на хората” и "Достатъчно е да бъдат постигнати функционални подобрения на организма и, че най-малкият положителен резултат в състоянието на пациентите, би бил един фантастичен резултат."

Професор Коблър смята, че продължаването на клиничните проучвания в тази област са абсолютно задължителни.