стволови клетки лечение, съхранение на стволови клетки, тъканна банка в българия

Член на Асоциацията на тъканните банки за умбиликална кръв в България (АТБУКБ)

Стволови клетки на българин за британец

Стволови клетки на българин за британец

Материалът е копиран от статията на Полина Тодорова от zdrave.net

За пръв път стволови клетки от българин ще се използват за лечение на чужденец. По искане от най-големия регистър в Англия „Антъни Нолан“ е извършено първото у нас даряване на стволови клетки от периферна кръв от донор на българския регистър. Те ще се използват за костномозъчна трансплантация на английски пациент, страдащ от злокачествено хематологично заболяване.

 

Новината беше съобщена от началника на Клиниката по имунология и национален консултант по клинична имунология проф. Елисавета Наумова при представянето на обновената Клиника по имунология с Националната банка за стволови клетки в Александровска болница. В центъра беше отслужен и водосвет.

 

„От българския регистър за пръв път процедурата се извършва докрай, до момента е имало и други донори, които са намирани, но по една или друга причина те са отпадали“, посочи пред Zdrave.net проф. Наумова. В световния регистър за донори на костен мозък, част от който е и българският, има записани над 30 милиона души. „Българинът, който е решил да помогне, е един от тези 30 милиона – открит е, защото има същите антигени, които са за пациента, за когото е търсен донор“, поясни специалистът.

 

„Аз съм горд с всичко, което клиниката е направила до момента, както и с това, че нашите резултати прехвърлят пределите на страната. Затова се иска изключително много енергия, много голямо сърце и много голям екип“, посочи от своя страна директорът на лечебното заведение доц. д-р Костадин Ангелов.

 

Трансплантацията на стволови клетки се използва за лечение на редица болести, сред които остри левкемии, миелодиспластичен синдром, миелофиброза, неходжкинови лимфоми и други.

 

Съвременната медицина предлага съхранение на собствените стволови клетки още при раждането, като процедурата е напълно безопасна и безболезнена. По този начин отпада нуждата да се търси донор, което е много дълъг и доста скъп процес.

 

Снимка: zdrave.net

=========================================================================================================

Още по темата:

Съхранение на стволови клетки при раждане и от млечен зъб

Защо стволовите клетки са толкова ценни?

Тъканна банка на стволови клетки - брошура