тъканна банка за стволови клетки, лечение със стволови клетки, съхранение на стволови клетки

Член на Асоциацията на тъканните банки за умбиликална кръв в България (АТБУКБ)

Проф. Георги Михайлов за взаимодействието между обществените и частните тъканни банки

Проф. Георги Михайлов за взаимодействието между обществените и частните тъканни банки

Текстът е копиран от статия в www.bnr.bg 

Цялото интервю можете да чуете на http://bnr.bg/post/100751959/donorstvo 

За да се лекуват успешно повече пациенти с тежки злокачествени и редки заболявания чрез трансплантация на стволови клетки, трябва да има по-тясно взаимодействие между обществените банки за стволови клетки от пъпна връв и частните банки за клетки. Това каза за „Хоризонт“ проф. Георги Михайлов, директор на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания в София. В света има 53 обществени банки и са направени 35 хиляди трансплантции от стволови клетки от пъпна връв, обясни проф. Анастасия Михайлова от Клиниката по клинична имунология на Александровска болница. 

У нас дарени доброволно единици кръв от пъпна връв се пазят в Национална публична банка за стволови клетки в Александровска болница. Те се използват за трансплантации при друг пациент, но не всички подобни единици, които се взимат, са подходящи за дългосрочно съхранение, стана ясно от думите на проф. Михайлова. В Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания се правят трансплатции със стволови клетки вече 20 години. 

При донорска трансплантация за пациенти с атипична анемия или злокачествено заболяване, когато възрастта е до 40 години, успехът при лечението е много голям, посочи проф. Михайлов. Той определи тенденцията като по-скоро положителна и допълни, че тези заболявания все повече стават обект на успешен терапевтичен контрол. 

Националната публична банка за стволови клетки има договори с 10 акушеро-гинекологични държавни и частни болници. Въпрос на избор на родителите е дали срещу заплащане да запазят стволови клетки от пъпна връв за лечение в тъканна банка. 

Проф. Анастасия Михайлова подчерта още, че невинаги родителите са добре информирани как могат да се използват единиците материал. 

 

*Тъканна банка Биохеленика съхранява стволови клетки на своите пациенти от 2006 г., като предлага 20-годишен срок на съхранение. След изтичането му, всеки може да продължи съхранението на стволовите си клетки. При необходимост съхранениет клетки се отпускат за лечение, като до 2016 г. са отпуснат повече от 400 проби за клетъчни терапии. Повече за предлаганите от нас услуги, както и финансови условия, можете да прочетете ТУК.

===================================================================================================================

Още по темата:

Стволови клетки на българин за британец

Лечение на катаракта със стволови клетки

В Япония създадоха част от бъбрек със стволови клетки