приложение на стволови клетки от кръвта на пъпна връв, тъканна банка Биохеленика

Член на Асоциацията на тъканните банки за умбиликална кръв в България (АТБУКБ)

Приложение на стволовите клетки

От 1988 година, когато е първото успешно използване на стволови клетки от кръвта на пъпната връв, те се използват за лечение на левкемия и детски рак, както и на наследствени болести на кръвотворната система. От 1995 година кръвта на пъпната връв има същите терапевтични приложения, които има и костният мозък (Jenney et al, 1995, Lancet 346 (8980) 921-2), но с повече предимства, които произлизат от младата възраст на клетките.

От 2006 година, съгласно съобщение на European Group for blood and Marrow, кръвта на пъпната връв се включва в програмата за автоложни трансплантации за лечение на автоимунни болести със споменаване на младежки ревматоиден артрит, лупус еритрематозус (вълчанка) и дисеминирана склероза (Bone marrow trans 2006, 37(5): 434-449).
Съгласно изследването на университета на Аризона, днес един от трима болни би могъл да се възползва от новите приложения на стволовите клетки за лечение на сърдечно-съдови, офталмологични, ортопедични, неврологични и ендокринни заболявания, ако са запазени стволови клетки към момента на раждането (Harris et al 2007 Exper Opin Biol Biological therapy 7(9) 1311).

 

Имате още въпроси, попитайте ни ТУК!