тъканна банка за съхранение на стволови клетки, раждане, кръв от пъпна връв, биотехнологии

Член на Асоциацията на тъканните банки за умбиликална кръв в България (АТБУКБ)

Нови постижения в изграждането на органи

Нови постижения в изграждането на органи

В последните няколко години органът, който най-често се формира със стволови клетки и е с най-много приложения, е трахеята. Основни причини са нарушена структура на хрущялите на трахеята, в резултат на затруднения при преминаването на въздуха, наранявания или злокачествени заболявания.

Биотехнологиите днес използват изградена вътрешна структура на трахея според анатомичните особености на пациента. Структурираната тръба се покрива със стволови клетки извлечени от пациента и се поставя в позицията на трахеята. Формираният орган функционира напълно нормално и няма риск от отхвърляне, тъй като тази част от тялото влиза в контакт с имунната система на пациента. Изкуствено създадената трахея се  покрива с епител, който се извлича от самия пациент.

Първата трахеята е създадена през 2011 г. и оттогава са създадени и поставени още пет на други пациенти.

Следващата шеста трахея се планира да бъде създадена през март 2013 в Съединените щати. Предстои да бъде поставена напълно изкуствена трахея на 2-годишно момиче, което е родено с пълна липса на органа. Детето от раждането си живее на поддържаща живота и дишането му апаратура, чрез специално поставена тръба в хранопровода, която води до белите дробове.

Следващият орган, който ще бъде създаден в лабораторна среда веднага след трахеята ще бъде хранопровода. Конструкцията е сложна, защото тя се състои от мускули, които пренасят нервни окончания, които спомагат за процеса на поглъщането. Създаването му ще отнеме известно време, защото има два вида съединителната тъкан в централната нервна система.

При двама пациенти с тежки травми и остра белодробна недостатъчност са инжектирани стволови клетки и ефекта, който се наблюдавал е бързо подобрение на дихателната функция.

В ранна експериментална фаза е създаването на нервна тъкан, която да възстанови загубена мозъчна тъкан в случаите на травматични мозъчни наранявания.

Целта на тези експерименти със стволови клетки за поддръжка на нормалната функция на различните органи в организма е да се предотвратят трансплантациите, висока смъртност и риска от отхвърляне на органите поради несъвместимост.

Поради тази причина се очаква през следващите няколко години бързи темпове на развитие в регенеративната медицина, като някои инструменти ще бъдат коригирани чрез неинвазивни методи на биотехнологиите в комбинация със стволови клетки, в полза на пациента.

Д-р Кузи Колиаку

Професор по медицина