тъканна банка за съхранение на стволови клетки, биохеленика, кръв от пъпна връв, раждане

Член на Асоциацията на тъканните банки за умбиликална кръв в България (АТБУКБ)

Нова терапия със стволови клетки при черен дроб

Нова терапия със стволови клетки при черен дроб

Разработен е нов иновативен метод за лечение на заболявания на черния дроб, който може да спаси живота на стотици хора всяка година, за да се избегне необходимостта от трансплантация на органи. Експерти в областта, водени от отчаяна нужда от нови подходи към епидемичното разпространение на заболяванията на черния дроб и огромното търсене на донори, достигнаха до това постижение.

За целта осемнадесет деца от Великобритания, страдащи от редки и живото-застрашаващи чернодробни заболявания, ще бъдат подложени на лечение със специално обработени стволови клетки.

Лекарите смятат, че това ще въздейства благоприятно на чернодробните клетки и по този начин ще се „поправи” повреденият орган.

Първото в света клинично проучване за приложението на стволовите клетки за лечение на заболявания на черния дроб, ще бъде проведено в Кралската болница от проф. Анил Далан, който описва това като „изненадващо откритие”.

Професорът твърди, че разработеното лечение има успех и стволовите клетки намират ефективно приложение при чернодробната регенерация.

Проф. Етиен Сокал, който развива тези техники в Католическия университет в Льовен – Белгия заяви, че някои от пациентите с чернодробно заболяване, не са в състояние да имат подходящи свои стволови клетки за възстановяване на черния си дроб, който с годините атрофира. Но благодарение на инжектирани в него стволови клетки, те остават жизнеспособни и продължават да снабдяват черния дроб с нови клетки, които са в състояние да го поправят. „Първият семинар в нашите тестове премина доста успешно, така че имаме зелена светлина за започване на клиничните изпитвания.” – е категоричен проф. Сокал.

Ако тестовете потвърдят своята успешност, се очаква, че може да бъде приложено и лечение  при пациенти с увреждане на черния дроб, вследствие на злоупотреба с алкохол, вирусен хепатит или затлъстяване.

Всяка година голям брой пациенти умират поради липсата на органи за трансплантация, други са в позицията на чакащи, а трети дори вече не фигурират в тези списъци. Трябва да се има предвид, че дори и да се осъществи трансплантацията, съществува голям риск от отхвърляне на черният дроб, което  поставя пациента отново в изходна позиция.

Великобритания, заедно с много други страни, е изправена пред епидемия от тежки чернодробни заболявания, много от които се дължат на злоупотреба с алкохол и затлъстяване. Това рязко увеличава необходимостта от чернодробни донори и търсенето на нови медицински подходи за решаване на тези социално-значими заболявания.