тъканна банка за съхранение на стволови клетки, биохеленика, кръв от пъпна връв, раждане
Надеждната европейска банка за стволови клетки

Нова терапия със стволови клетки при черен дроб

Нова терапия със стволови клетки при черен дроб

Разработен е нов иновативен метод за лечение на заболявания на черния дроб, който може да спаси живота на стотици хора всяка година, за да се избегне необходимостта от трансплантация на органи. Експерти в областта, водени от отчаяна нужда от нови подходи към епидемичното разпространение на заболяванията на черния дроб и огромното търсене на донори, достигнаха до това постижение.

За целта осемнадесет деца от Великобритания, страдащи от редки и живото-застрашаващи чернодробни заболявания, ще бъдат подложени на лечение със специално обработени стволови клетки.

Лекарите смятат, че това ще въздейства благоприятно на чернодробните клетки и по този начин ще се „поправи” повреденият орган.

Първото в света клинично проучване за приложението на стволовите клетки за лечение на заболявания на черния дроб, ще бъде проведено в Кралската болница от проф. Анил Далан, който описва това като „изненадващо откритие”.

Професорът твърди, че разработеното лечение има успех и стволовите клетки намират ефективно приложение при чернодробната регенерация.

Проф. Етиен Сокал, който развива тези техники в Католическия университет в Льовен – Белгия заяви, че някои от пациентите с чернодробно заболяване, не са в състояние да имат подходящи свои стволови клетки за възстановяване на черния си дроб, който с годините атрофира. Но благодарение на инжектирани в него стволови клетки, те остават жизнеспособни и продължават да снабдяват черния дроб с нови клетки, които са в състояние да го поправят. „Първият семинар в нашите тестове премина доста успешно, така че имаме зелена светлина за започване на клиничните изпитвания.” – е категоричен проф. Сокал.

Ако тестовете потвърдят своята успешност, се очаква, че може да бъде приложено и лечение  при пациенти с увреждане на черния дроб, вследствие на злоупотреба с алкохол, вирусен хепатит или затлъстяване.

Всяка година голям брой пациенти умират поради липсата на органи за трансплантация, други са в позицията на чакащи, а трети дори вече не фигурират в тези списъци. Трябва да се има предвид, че дори и да се осъществи трансплантацията, съществува голям риск от отхвърляне на черният дроб, което  поставя пациента отново в изходна позиция.

Великобритания, заедно с много други страни, е изправена пред епидемия от тежки чернодробни заболявания, много от които се дължат на злоупотреба с алкохол и затлъстяване. Това рязко увеличава необходимостта от чернодробни донори и търсенето на нови медицински подходи за решаване на тези социално-значими заболявания.