съхранение на стволови клетки от млечен зъб

Член на Асоциацията на тъканните банки за умбиликална кръв в България (АТБУКБ)

Не хвърляйте млечните зъби на враните!

Не хвърляйте млечните зъби на враните!

Според старо поверие падналият млечен зъб се хвърля на покрива с думите: „На ти, вранке, млечен зъб, дай ми железен!“ Според последни научни изследвания по-добрата практика е млечните зъби да се „поверяват“ на специалист стоматолог. Защото от тях се извличат мезенхимни стволови клетки, които могат да се използват за лечение на нервни, костни и сърдечни заболявания

Откритието е на американски учени и датира от 2004 г. По принцип стволовите клетки забавят регенерацията си с възрастта, затова от колкото по-млади тъкани бъдат извлечени, толкова по-жизнеспособни са. Затова вече е практика да се съхраняват стволови клетки от плацентата и пъпната връв, вземани при раждането на детето. Откритието, че в пулпата на млечните зъби има мезенхимни стволови клетки дава шанс на родителите, пропуснали замразяването на клетки при раждането. 

Как се прави? Подходящите за целта зъби са 12 на брой – резците и кучешките. Възрастта на децата – между 5 и 12 години, когато сменят млечните с постоянни зъби. Зъбът, от който ще се култивират и замразяват стволови клетки, не трябва да е много разклатен въпреки наличието на зародиш на нов зъб отдолу. Освен това трябва да е абсолютно здрав – без кариес и инфекции. Д-р Венелин Алексиев от Vision Dental Stodio, един от сертифицираните стоматолози, с които Тъканна банка Биохеленика работи в България, определя датата на изваждането с помощта на рентгенова снимка и го прави по строги правила. С упойка, без да допуска падане на зъба в устата и не дай, Боже, на земята. Опакова го в специален контейнер и „юрганче“ от охладен до 4 градуса гел и го изпраща в лабораторията ни в Солун още същия ден – много е важно пратката да е стигнала до назначението си, преди да са минали 24 часа от изваждането на зъба. (Според д-р Алексиев най-сигурно и най-добре е да бъдат извадени два млечни зъба в един и същи ден, стига да отговарят на изискванията за това.)

Какво се случва там? В „чисти“ стаи (оборудването на всяка струва милион евро) се изолират стволовите клетки и  се култивират за около 10 дни. Извежда се протокол с броя и честотата на възпроизводство. Част от този биологичен материал се замразява при -196 градуса първо за ден-два. Размразяването е, за да се провери жизнеспособността на клетките преди да бъдат отново замразени за 20 години. 

За какво може да послужат? Категорично доказано е, че стволовите клетки, извлечени от пъпна връв и плацента, вдигат на крака болни от левкемия. Мезенхимните стволови клетки от пулпата на млечен зъб „влизат в играта“ при лечение на около 70 сериозни заболявания, сред които аутизъм, Алцхаймер, Паркинсон, инфаркти, инсулти, диабет тип 1 и травми на костната система, разбирай счупвания. През 2011 г. американски лекари изградиха с помощта на такива клетки трахея, която успешно присадиха на пациент. В момента се работи по създаването на изкуствен хранопровод. Пластичните хирурзи далеч по-лесно извайват с клетките брадичката, скулите, дори и бюста.

Колко струва? 3500 лева е цената на процедурата от изваждането на зъба до 20 години след това. (За изваждане и съхранение на два зъба – 4500 лв.) Ако пациентът желае да запази материала за по-дълъг период, плаща само за съхранението му по-нататък.

Кои са пациентите? Млади, образовани хора, загрижени за здравето на децата си. Убедени, че инвестицията си заслужава.

 

По материали от www.eva.bg 

====================================================================================================

Още по темата:

Съхранение на мезенхимни стволови клетки от пулпа на млечен зъб

5 стъпки при съхранение на клетки от млечно зъбче

Свържи се с нас