съхранение на стволови клетки, тъканна банка биохеленика, млечно зъбче

Член на Асоциацията на тъканните банки за умбиликална кръв в България (АТБУКБ)

Множествената склероза „предпочита” нежния пол

Множествената склероза „предпочита” нежния пол

Аз съм Нели, на 38 години от София. През 2008 г. родих своята дъщеря Емили. Преди нейното раждане задълбочено проучих възможността за замразяване на стволови клетки и накрая не го направих. Отказах се въпреки, че съм „предпочетена” от болестта на множествената склероза, с пристъпно-ремитентна форма. Вярвай те ми, че съм търсила и търся всички съвременни медицински методи за лечение, за да забавя прогреса на състоянието ми и да остана по-дълго до моята любима дъщеря. В периода на моето раждане все още липсваше достатъчно информация за медицинската услуга замразяване на стволови клетки.Проведох разговори, които ме разколебаха, защото от единствената международна банка ми бе представен само договор, носещ цена и без никаква гаранция за бъдещото ми лечение. През годините не съм спряла да търся информация за алтернативно лечение със стволови клетки.

Болестта ми започна с едно невинно залитане и кратко изтръпване на десния крак. Симптомите ми на депресия и умора се засилват с годините. Моето заболяване е автоимунно и е свързано с разрушаване на миелиновата обвивка на нервните клетки, разположени в гръбначния и главния мозък.  При множествената склероза нервите не успяват да предадат съобщения от мозъка към тялото заради атаките на имунната система върху предпазната им обвивка. Това е причината за моята  отпадналост и затруднено движение. Множествената склероза обикновено се проявява в млада възраст и е по-характерна за нежния пол.

Основата  цел на медиците е да установят дали стволовите клетки могат да забавят, спрат или дори да възстановят вече увредени от множествената склероза клетки в мозъка. Аз много вярвам, че при сегашните постижения на медицината  ще има лечение за мен и очаквам моята дъщеря да порасне достатъчно за да съхраним стволови клетки от зъбчета. Поради тази причина още с появата на първите зъбки, поддържаме строга хигиена и спазваме специален хранителен режим, за да отгледаме здрави зъбки.

 

Имате още въпроси, попитайте ни ТУК!