мезенхимни стволови клетки, съхранение на стволови клетки, тъканна банка за замразяване на стволови клетки

Член на Асоциацията на тъканните банки за умбиликална кръв в България (АТБУКБ)

Мезенхимни стволови клетки за регенерация на клетки, тъкани и хрущяли

Мезенхимни стволови клетки за регенерация на клетки, тъкани и хрущяли

Стволовите клетки от млечно зъбче имат способността да се диференцират в тъканнообразуващи клетки - сърдечномускулни, бъбречни, чернодробни, мускулна тъкан, сухожилия, хрущялна тъкан, имат способността да формират дентин. Към момента лечението на заболявания чрез регенерация на тъкани от мезенхимни стволови клетки е най-новото и бързо развиващо се направление в съвременната медицина.

 

Лекуваме левкемия със стволови клетки, извлечени от млечните зъби на децата. Това каза пред „Труд“ стоматологът д-р Венелин Алексиев*, който е първият у нас лекар, обучен да изолира животоспасяващите клетки от пулпа на млечните зъби на децата.

 

„От мъдреците на възрастните индивиди се изолират клетки, които успешно възстановяват увредената чернодробна тъкан“, каза още д-р Венелин Алексиев. Изследванията в областта на терапията със стволови клетки се развиват бързо и дават надежда за лечение на ювенилен диабет, сърдечни заболявания, артритни заболявания, болест на Паркинсон, на Алцхаймер, наранявания на гръбначния стълб, множествена склероза и др.

 

Практиката за извличане на стволови клетки от зъби е въведена у нас през 2010 г. За миналата година има 100 случая на изолирането на животоспасяващите клетки от зъби на деца. „Това е втори шанс за родителите, пропуснали да съхранят стволови клетки на децата си от плацента“, поясни д-р Алексиев. От един млечен зъб могат да се изолират между 10 и 100 хиляди мезенхимни клетки, които са тъканорегенериращи, допълни той. Преди да бъде извършена с местна упойка, процедурата се обявява в Агенцията по трансплантации. Зъбът се поставя в специален съд и се транспортира до съответната тъканна банка, каза Алексиев.

 

*Бел.ТБ Биохеленика - Д-р Алексиев е сертифициран дентален лекар от Тъканна банка Биохеленика за екстрахиране на млечен зъб с цел съхранение на стволови клетки. Можете да се свържете с д-р Алексиев ТУК

 

Интервю на Мая Йорданова - www.novini.bg

 

====================================================================================================

Съхранение на мезенхимни стволови клетки от пулпа на млечен зъб

Какво са стволовите клетки

Пет стъпки при съхранение на клетки от млечно зъбче