левкимия, съхранение на стволови клетки, тъканна банка биохеленика

Член на Асоциацията на тъканните банки за умбиликална кръв в България (АТБУКБ)

Лечение на левкимия със стволови клетки от братчето

Лечение на левкимия със стволови клетки от братчето

"Вашето дете страда от левкемия." Много е трудно да чуеш такава диагноза, но Уенди Дохеней е трябвало да я чуе два пъти. Първият път синът й Киган е бил едва на две години. Лекарите успяват първоначално да поставят болестта в ремисия и Дохеней са били оптимисти. Вторият път е едва три години след това. „Киган беше в предучилищната група, а аз бях вкъщи и изведнъж имах това усещане, че нещо не върви добре. Повиках лекаря на Киган, която си помисли, че съм започнала да се побърквам. Нямаше никакъв белег за безпокойство, но аз просто го знаех.” - си спомня Уенди.
За съжаление инстинкта на Уенди се оказал правилен и левкемията на Киган се беше върнала. За щастие съществуваше една надежда. Семейството Дохеней беше съхранило стволови клетки от пъпната връв на по-малкия брат на Киган. Ако братята бяха тъканно съвместими, лекарите биха могли да използват стволови клетки за лечението на Киган.

„Ние бяхме толкова облекчени, че запазихме стволови клетки от Келдан” си спомня Уенди. По време на бременността ми семейството ми се информира за стволовите клетки и за всички „чудеса” които стават и поискахме да съхраним стволови клетки за да сме спокойни”. Добрите вести дойдоха бързо. Момчетата бяха тъканно съвместими. Лекарите направиха трансплантацията и Киган сега е здрав в продължение на повече от девет години. Един блестящ спортист и изключителен ученик, Киган има една особена връзка с по-малкия си брат Келдан. „Малкият ми брат спаси живота ми” и подчертава „Ако не беше той, аз нямаше сега да съм тук”.