стволови клетки, лечение на катаракта при деца

Член на Асоциацията на тъканните банки за умбиликална кръв в България (АТБУКБ)

Лечение на катаракта със стволови клетки

Лечение на катаракта със стволови клетки

Учени от САЩ, в сътрудничество с учени от Китай, разработиха нов метод за лечение на вродена катаракта при деца, използвайки собствените им стволови клетки.

Тази техниката за възстановяване на лещата на окото е успешно тествана при малки деца, като за първи път до сега се регенерира цялата леща на окото. Това постижение се нарежда до най-големите в областта на регенеративната медицина.

 

Вродената катаракта е една от основните причини за слепота при децата, която се проявява веднага след раждането или малко след това. Конвенционалното лечение е оперативно отстраняване на обектива и заменянето му с изкуствена леща. Възможни странични ефекти при този метод са появява на възпаление, хипертония или замъгляване на новата леща, успоредно с това се унищожават съседните тъкани, а възстановяването е доста продължително.

 

За първи път изследователи от Медицинския факултет на Калифорнийския Университет в Сан Диего, публикуват в списание „Nature“, че са направили опит по тази тема с изолирани ендогенни епителни стволови клетки. В него участват 12 деца на възраст до две години.

Анализът след това показва, че се прави много по-малък разрез на окото, отколкото при традиционния оперативен метод (половин милиметър, а не шест). Отстранява се нефункциониращата леща и на нейно място се създава нов обектив, изграден със стволови клетки.

Децата участвали в изследването се възстановили в рамките на 1 месец, с много по-малко усложнения, а прозрачността на лещата се оказала много по-добра в сравнение с проведено конвенционално оперативно лечение на 25 други деца.

 

Тази иновативната технология е тествана при деца, тъй като техните епителни стволови клетки са по-млади и по-способни да регенерират. Въпреки че се очаква да бъде по-трудно, учените се опитват да прилагат регенерация със стволови клетки на обектива и в случаи на катаракта при възрастни пациенти, която е водеща причина за слепотата в света (над 50%).

Повече от 20 милиона души по света са слепи в следствие на катаракта. Въпреки напредъка в лечението й, много възрастни хора не виждат добре след оперативна намеса и трябва да носят очила при шофиране или четене.

Оптимистични са надеждите на учените, че стволовите клетки в бъдеще могат да се използват за лечение и на други заболявания като дегенерация на макулата и глаукома.

 

Роговици, създадени в лаборатория

В свързано проучване, публикувано в същото списание, на изследователи от Медицинския факултет на университета в Осака, Япония и Великобритания представиха метод, при който се използват стволови клетки за регенериране на различни видове очни тъкани (роговица, конюнктива, леща и ретина).

 

През 2015 г. Изследователския департамент на Biohellenika в сътрудничество с Катедрата по Експериментална офталмология на Университет „Аристотел“ публикува проучване в International Graefes Arch Clin Exp Opthalmology, по темата за роговицата и възстановяване на зрението след химическо изгаряне чрез използване на стволови клетки, изолирани от мастната тъкан. При по-леки случаи на нараняване на роговицата се използват капки PRP, съвместно създадени от Изследователския екип на Биохеленика и Катедрата по Офталмология на Университет Аристотел, Солун, Гърция.

Това откритие неминуемо дава надежда за бъдещите очни автоложни трансплантации, при които няма да има отхвърляне на клетките от имунната система на пациента. Учените смятат, че в скоро време ще започнат да се правят опити за цялостно възстановяване на зрението. Но това ще отнеме още няколко години, докато този процес се превърне в ежедневна медицинска практика.