тъканна банка за съхранение на стволови клетки, биохеленика, кръв от пъпна връв, плацента

Член на Асоциацията на тъканните банки за умбиликална кръв в България (АТБУКБ)

Лечение на артроза със стволови клетки

Лечение на артроза със стволови клетки

Артрозата е болезнено възпаление на ставите, което се дължи на дегенерация на ставния хрущял. Основните причини за остеоартрит са в резултат на напредването на възрастта, на настъпили травми или автоимунни заболявания, които водят до засягане на ставите. В такива случаи допълнителен ефект върху прогресирането на остеоартрита има намаляването на телесното тегло и намаляване на физическото натоварване върху ставите. Досега в медицината липсва специфично лечение за  възстановяване целостта на хрущяла. Смяната на цялата бедрена кост и влагането на синтетични частни методи на лечение, се характеризират с високи разходи и дълъг възстановителен процес.

През последните години клетъчните терапии със стволови клетки са придобили значителен напредък в лечението на остеоартрит. Съществуват нови перспективи за по-бързо възстановяване на хрущялната тъкан и намаляване на негативното въздействие върху пациента.

Хрущялът е важна част от съвместното опазване на подлежащата кост и помага за целостта и нормалното функциониране на ставата. 12,1% от американците на възраст над 25 години страдат от различна степен на остеоартрит, а това струва на икономиката около 2% от брутния национален продукт на стойност около 120 милиардa долара.

За няколко години при млади пациенти, страдащи от травматично увреждане на хрущяла, се прилага метод на лечение чрез артроскопия, при който част от здравите хрущяли се транспортират и обработват в лабораторията. От тази част се изолират хондроцити, отглеждани за така наречената клетъчна пролиферация. Хондроцитите трябва да възстановят и да се преобразуват в хрущялна тъкан и да започнат да функционират нормално. Този метод е по-успешен при младите хора отколкото при възрастните, поради ограничения капацитет на пролифериращите хондроцитите, които намалява с възрастта.

През последните години за лечение на остеоартроза при пациенти в напреднала възраст се използват стволови клетки взети от мастна тъкан чрез метода на липосукция. Това е безопасна процедура, под местна упойка, която не изисква хоспитализация на пациента. Мастната тъкан е най-богатият източник на мезенхимни стволови клетки, които могат да бъдат крио-съхранени и използвани за бъдещи терапии.

Този метод на приложение на стволови клетки е помогнал на значителен брой пациентите страдащи от артроза. Използването на тези клетки подобрява мобилността  нa ставите с 50% при 2/3 от пациентите, а при 40% от пациентите показва подобрение през следващите 1-2 години. Резултатите са докладвани и при лечение на остеоартрит на колянната става. Само при 8% от тези пациенти е трябвало да се извърши обща смяна на тазобедрената става, но отложено във времето, около две години след приложението на стволовите  клетки.

Предимствата от използването на стволовите клетки от мастна тъкан са, че процесът е бърз за пациентите, в рамките на 24 часа и не е необходим престой в болница. При пациенти, подложени на обща смяна на тазобедрената става, съществуват макар и редки животозастрашаващи усложнения като венозна тромбоза и белодробна емболия, поради нарушеното кръвосъсирване. При прилагане на стволовите клетки взети от мастната тъкан на пациента не съществува риск от отхвърляне или други усложнения, поради несъвместимост.

Рехабилитацията на колянната става е по-успешна и резултатите са по-добри, и с по-дълготраен ефект при прилагане на стволови клетки.

Мезенхимните стволови клетки от мастна тъкан лекуват асептична некроза на бедрената става и подпомагат възстановяването на увреждания на междупрешленния диск.

K. Колиаку

Професор по медицина