тъканна банка за съхранение на стволови клетки, кръв от пъпна връв, плацента

Член на Асоциацията на тъканните банки за умбиликална кръв в България (АТБУКБ)

Клинично изпитване за лечение на ДЦП

Клинично изпитване за лечение на ДЦП

Изследователи провеждат първото одобрено федерално клинично изпитване относно ефективността на стволовите клетки, изолирани от кръв от пъпна връв  за лечение симптомите на церебрална парализа.


В избрани случаи, лекарите вече използват стволови клетки изолирани от пъпна връв за подобряване на мобилността /подвижността/ на деца с церебрална парализа. Проучванията ръководени  в Медицинския колеж в щата Джорджия ще бъдат първите, одобрени от Агенцията за храните и лекарствата.
Проучването ще се фокусира върху 40 деца с церебрална парализа на възраст от 2 до 12 годишна възраст, които са съхранили при раждането стволови клетки от пъпната връв. На половината от участниците в проучването ще се извърши инфузия на  стволови клетки изолирани от собствената им пъпна връв, а  другата половина ще получава терапия с лекарства.

Учените смятат, че стволовите клетки могат да помогнат за възстановяване на увредени мозъчни клетки и за заместване на мъртви клетки.

Лекарите ще изследват  децата на всеки три месеца в процеса на проучването, когато се очаква значително подобрение, като  децата, получили терапия с лекарства ще се извършват инфузии със  стволови клетки.
След това на всеки шест и девет месеца лекарите  ще отчитат подобренията на всеки пациент.

"Данните до този момент са били просто  не потвърдени" каза д-р Джеймс Карол - шеф на детска неврология в Медицинския колеж в Джорджия и ръководител на изследователското проучване.  "Докато различните терапии за лечение със стволви клетки от пъпната връв се използват успешно повече от 20 години, то  това проучване е постигане на нов връх и  напредък в  терапиите на  мозъчните травми. "
Въпреки, че стволови клетки дават основания за надежда, изследователите казват, че не се очаква пълно лечение на церебралната парализа.