съхранение на стволови клетки от тъканта на пъпната връв

Член на Асоциацията на тъканните банки за умбиликална кръв в България (АТБУКБ)

Какво е Wharton`s Jelly?

Какво е Wharton`s Jelly?

Всяка пъпна връв е съставена от пъпни кръвоносни съдове и намиращото се между тях вещество Wharton`s Jelly. В това вещество се съдържат мезенхимни клетки от типа на безценните стволови клетки. При осигуряване на необходимите условия те могат да се преобразуват на нервни, костни и сухожилни клетки. Затова и специалистите смятат, че мезенхимните стволови клетки, изолирани от пъпна връв с веществото на Wharton`s Jelly имат голямо приложение в регенеративната медицина.

Изследванията показват, че тези клетки намаляват броя на отхвърлени транспланти. Затова и лекарите им възлагат големи надежди и вярват, че с тях ще успеят да увеличат процента на съвместимост при прилагане на неабсолютно съвместими кръвотворни трансплантанти за лечение на левкемия и най-общо за злокачествени тумори.

Към момента мезенхимните клетки с вещество на Wharton`s Jelly се използват при автоложни трансплантации, с които се лекуват автоимунни заболявания – младежки форми на артрит, дисеминирана склероза и др. Специалистите ги препоръчват и прилагат успешно при регенерация на миокарда след инфаркт и при регенерация на костите след фрактура. Тези клетки показват добри резултати и при лечение на нервнодегенеративни болести, както и при липса на кости.

Доказано е, че прилагането на съхранявани мезенхимни стволови клетки, изолирани от пъпна връв с веществото на Wharton`s Jelly увеличава процеса на тъканна съвместимост между членовете на семейството. Така тяхната ценност нараства неимоверно. Използването им намалява значително времето за лечение на политравми в отделенията за интензивно лечение.

Както виждате предимствата на този тип мезенхимни клетки с вещество Wharton`s Jelly са значителни. Изберете подходящата тъканна банка, в която искате да съхранявате биологичен материал и не се колебайте да се консултирате с екипа й и по този въпрос. Помнете, че вашето решение осигурява здравето и спокойствието на вашето дете и останалите членове на семейството за дълги години напред. 

 

Имате още въпроси, попитайте ни ТУК!