ечение на коронавирус със стволови клетки

Член на Асоциацията на тъканните банки за умбиликална кръв в България (АТБУКБ)

Изследване: китайски пациент с коронавирус спасен чрез терапия със стволови клетки

Изследване: китайски пациент с коронавирус спасен чрез терапия със стволови клетки

65-годишна жена в отделението за интензивно лечение в болница Кунмин не показва неблагоприятни ефекти след първото вливане, но след второто е станала и ходи отново, твърдят изследващите лечението.

 

Резултатите „могат да бъдат много важни и да вдъхновят подобни клинични практики при лечение на критично болни Covid-19 пациенти“.

 

65-годишна китайка, която се разболя сериозно след заразяване с коронавирус, се е възстановила изумително бързо, след като й е била назначена терапия със стволови клетки, казва ново проучване на китайски учени.

 

Пациентката се е борила за живота си в отделението за интензивно лечение в болница Баошан в Кунмин, столицата на югозападната китайска провинция Юнан, близо две седмици след като се е заразила с Covid-19, болестта, причинена от вируса.

 

Според изследването, публикувано от екип изследователи от университета Кунмин, ръководен от д-р Hu Min, само четири дни след като е направено първото вливане от стволови клетки на пъпната връв, жената отново е била на крака и е в състояние да ходи.

 

„Въпреки че тук е показан само един случай, той може да бъде много важен и да вдъхнови подобни клинични практики при лечението на критично болни пациенти с Covid-19“, се казва в проучването. „Лечението може да бъде идеален избор да се използва или комбинира с други имуномодулиращи агенти", каза той.

 

Случаят в Юнан е едно от 14-те проучвания, използващи стволови клетки за лечение на пациенти с коронавирус в Китай, според базата данни за клинични изпитвания на Световната Здравна Организация. Здравните власти и медицинските специалисти се надяват, че лечението със стволови клетки може да бъде спасително за критично болните пациенти.

 

Пациентът в Кунмин пристига в града на 21 януари с полет от Ухан, столицата на централната китайска провинция Хубей и епицентър на огнището на коронавирус. Седмица по-късно тя свдига лека температура, чувсва се уморена и има кашлица, затова отишла в държавна болница, където тестът е положителен за Covid-19. Оттам е преместена в болница Баошан.

 

Следвайки строгите указания на правителството за лечение на пациенти с коронавирус, лекарите там първо прилагат антивирусни лекарства и антибиотици и поставят жената, която също страда от диабет тип 2, на кислород, който да й помогне да диша. Първоначално състоянието й се подобрява, но след това бързо се влошава и тя е преместена в интензивното отделение на 1 февруари.

 

Освен че нищо не се подобрява, но и здравето й започва да се влошава, органите да се увреждат и затова лекарите е трябвало бързо да действат. След консултация с Комитета по етика на болницата и семейството на пациентката, терапията със стволови клетки започва на 9 февруари.

 

Стволовите клетки са силно адаптивни клетки от ранен стадий, които се развиват в различни видове напълно функциониращи клетки за производство на тъкани, органи или телесни течности. Използваните в проучването на Кунмин произхождат от лабораторна култура от пъпни връв от новородени бебета.

 

Лекарите обмислят да използват терапия със стволови клетки, тъй като други изследвания доказват, че Covid-19 причинява тежки увреждания на белите дробове, черния дроб и други органи. Тестовете, проведени върху животни, предполагат, че стволовите клетки биха могли да възстановят тези увреждания.

 

 

Според медицинския картон на пациентката в Кунмин първата терапия със стволови клетки е направена на 9 февруари. След като не е показала нежелани ефекти, три дни по-късно й правят втора терапия. На 13 февруари тя успвая да стане от леглото и да направи кратка разходка само с малко допълнителна помощ.

 

На 15 февруари тя получава последното вливане на стволови клетки. Два дена след това, тя напуска интензивното отделение, като е преместена в обикновено. Жизнените й признаци се връщат в нормални граници, като тестът с гърлен секрет за Covid-19 е отрицателен.

 

Според д-р Ли Хонгюи, който участва в подобни изпитвания в централната болница Loudi в провинция Хунан в централната част на Китай, инжекциите със стволови клетки могат да дадат значителни резултати в рамките на три дни. "Не можем да се придържаме към правилата, трябва да сме смели и иновативни", казва той.

 

Съхранете стволови клетки на своето дете още при раждането или от млечен зъб

 


Важни въпроси преди сключване на договор

Мезенхимни стволови клетки при лечение на дихателно затруднение от коронавирус

Защо са важни и необходими стволовите клетки?