съхранение на стволови клетки, тъканна банка биохеленика, детска церебрална парализа, левкимия

Член на Асоциацията на тъканните банки за умбиликална кръв в България (АТБУКБ)

Историята на Далас, страдащ от церебрална парализа

Историята на Далас, страдащ от церебрална парализа

Стволовите клетки от кръвта на пъпната връв е била единствената надежда споделя майката на детето Далас, който е бил подложен на трансплантация на стволови клетки от пъпната връв за лечение на церебрална парализа.

Семейството Хекстел никога няма да забравят деня, в който синът им Далас е бил диагностициран, че страда от церебрална парализа. "Беше трагично. Далас не можеше да седи, нито да има зрителен контакт. Неговата комуникация се изразяваше в непрекъснат рев." Те знаеха, че нещо не е наред, но диагнозата шокира всички. За щастие семейството Хекстелс бяха запазили стволови клетки от кръвта на пъпната връв на Далас. Те не са очаквали, че някога могат да им бъдат необходими, но тяхното решение „в случай, че им потрябват” се оказало спасително за тяхното дете. Лекарите трансплантират на Далас негови стволови клетки, когато той е едва на 18 месеца. Семейството Хексел не са знаели на какво да се надяват, но за щастие не се наложило да чакат дълго. Лекуващата лекарка на Далас д-р Поли Харлан забелязала промени веднага след трансплантацията. Далас започнал да реагира на дразненията, да има зрителен контакт и да реагира на терапията. Беше все едно, че се е вдигнала една мъгла и изведнъж всички дразнения придобиват интерес и значение.

Много скоро Далас успява да артикулира първата си дума „мама”, а в последствие успява да постигне и невъзможното: да ходи, да поздравява, да се смее. Действително е станало едно различно момче. За майка му е станало едно чудо. „Резултатите са толкова впечатляващи и бързи, че ние чувстваме, че ценните стволови клетки дадоха на Далас възможността за един щастлив и здравословен живот.”
Лекарите провеждат изследвания за да лансират приложението на стволовите клетки на пъпната връв за болестта като на Далас. Съгласно мнението на д-р Давид Харис професор по имунология в Университета в Аризона „Стволовите клетки от пъпната връв са новата надежда за децата с церебрална парализа, като се има предвид, че резултатите показват, че стволовите клетки от пъпната притежават възможността за терапия на мозъка”.
Семейството Хекстелс са толкова благодарни, че са запазили стволовите клетки на Далас, защото са му дали надежда и шанс  за бъдещето. В случаите на церебрална (мозъчна) парализа и по-общо в исхемичните енцефалопатии, които се проявяват поради асфикция и недостатъчно снабдяване с кислород по време на раждането се използват стволови клетки от самото дете. Сега семейство Хекстел искат да информират всички бъдещи родители, защо е толкова съществено да се съхранят стволови клетки от пъпната връв, тъй като не знаеш кога може да ти потрябват.