неинвазивен пренатален тест, iona тест, диагностика за синдром на даун
Надеждната европейска банка за стволови клетки

IONA test - неинвазивен пренатален тест

IONA test - неинвазивен пренатален тест

IONA ТЕСТ e неинвазивен пренатален скринингов тест за Синдром на Даун и други вродени дефекти, и генетични заболявания.

 

Какво представлява IONA тест?

IONA е неинвазивен пренатален тест за бременни, който оценява рискът на ембриона за проява на Синдром на Даун и други генетични увреждания. IONA е скринингов тест от ново поколение, за който е необходима проба от венозна кръв на майката. Резултатите от теста се получават в рамките на 3-5 работни дни от вземането на пробата.

 

Какво изследва IONA тест?

IONA оценява рискът на плода за наличие на Синдром на Даун /Тризомия 21/, Синдром на Едуардс /Тризомия 18/ и синдром на Патау /Тризомия 13/. Синдромите на Едуардс и Патау са по-редки от Синдрома на Даун, но са изключително сериозни и водят до летален изход. Тризомията е хромозомно нарушение, което възниква, когато има наличие на три, вместо на две хромозоми.

IONA предлага и допълнителна възможност за определяне на пола на плода, с точност над 97 %.

 

Какви са предимствата на IONA тест?

Сигурност: неинвазивен, без риск от спонтанен аборт

Бързина: IONA е най-бързият пренатален тест, като резултатите са готови в рамките на 3-5 работни дни от получаването на пробата.

Точност: повече от 99% при определяне на условия за развитие на генетични заболявания.

Без усложнения: Взема се венозна кръв от майката по обичаен метод

Бърз транспорт: За разлика от другите неинвазивни пренатални тестове, IONA се изпраща в най-близката лаборатория още в същия ден.

Качество: за разлика от другите неинвазивни пренатални тестове, IONA е сертифициран от Европейския съюз и е с диагностична насоченост.

 

Как действа ?

През бременността плацентата отделя ембрионални неклетъчни ДНК. В резултат пробата от кръвта на майката съдържа смесица от ембрионални и майчини циркулиращи ДНК. IONA измерва неклетъчните ДНК и може да определи дори, и минималните промени в ДНК съотношението между майчините и неклетъчните ДНК, когато съществува фетална тризомия 21, 18 или 13.

 

Защо IONA тест е по-добър от останалите комбинирани тестове?

Традиционният скрининг предлаган по време на бременността се определя като комбиниран тест. Тестът представлява ултразвуково изследване, което включва измерване на нухалната транслуценция и извършване на кръвен тест. Ултразвука с много по-малка точност, около 85% вероятност може да открие наличие на Синдром на Даун за разлика от неинвазивния IONA.

IONA има по-висока степен на откриваемост, което свежда до минимум последващите инвазивни процедури, каквито са амниоцентеза или хорионбиопсия, които са стресиращи, болезнени и носят риск от преждевременен аборт.

 

За кого е подходящ IONA тест?

 

Как се разчитат резултатите от IONA тест?

Нисък риск: не е вероятно бременността да бъде засегната от Тризомия 21, 18 или 13.

Висок риск: наличие на висок риск от Тризомия 21, 18 или 13 и резултатите трябва да бъдат потвърдени от последваща инвазивна процедура като амниоцентеза.

Без резултат: Изключително рядко се случва да има незадоволително количество плацентарно ДНК в пробата, за да се получи такъв резултат. В този случай тестът се повторя с нова кръвна проба.

 

IONA е скринингов тест. Вашия лекар ще прецени дали той е подходящ за Вас и заедно с него ще разчетете крайния резултат.

 

IONA тест свежда до минимум провеждането на инвазивни процедури.

 

Къде мога да получа теста IONA?

Тестът IONA можете да поръчате в офиса на Биохеленика. Потърсете ни на 0700 10 804

 

==============================================================================================================

За Premaitha Health

Тестът IONA е разработен и се произвежда от Premaitha Health, Великобритания, която е компания за молекулярна диагностика със седалище в Манчестър. Мисията на Premaitha е да разработва продукти за молекулярна диагностика, които имат положителен ефект върху човешкото здраве.

 

IONA е регистрирана търговска марка на Premaitha Limited. Premaitha Limited е представена като Premaitha Health, Rutherford House, Manchester Science Park, Manchester, M15 6SZ, UK.