тъканна банка биохеленика, съхранение на стволови клетки

Член на Асоциацията на тъканните банки за умбиликална кръв в България (АТБУКБ)

Експериментално лечение на миокарден инфаркт

Експериментално лечение на миокарден инфаркт

Експериментално лечение на миокарден инфаркт cъс стволови клетки изолирани от кръв от пъпна връв


В клиниката по сърдечно-съдова хирургия към Университета в Дюселдорф е извършено трансплантиране на стволови клетки в сърцето на морски свинчета, които са претърпели инфаркт на миокарда. Осем седмици след трансплантацията на стволови клетки се установява, че сърдечната функция е нормализирана (фракция на изтласкване на лявата камера е подобрена с 52%). Установено, е че сърдечната функция на морски свинчета, на които не са инжектирани стволови клетки изтласкването на кръв от лявата камера е около 27%.

Трансплантацията на кръвни стволови клетки не само води до значително подобряване функцията на лявата камера на сърцето, но също така предотвратява образуването на съединителна тъкан и настъпването на промени в лявата камера, която засяга функция на сърцето. Резултатите потвърждават още веднъж, че приложението на стволови клетки от кръв от пъпна връв е отличен метод за лечение на исхемична сърдечна болест. За съжаление не всеки пациент е имал шанса да съхрани стволови клетки извлечени по време на раждането, тъй като в миналото не е бил известен потенциала на тяхната лечебна сила.

Нека да не се лишаваме бъдещите пациенти от този шанс. Най-новите проучвания при пациенти с тежък инфаркт или хронична сърдечна недостатъчност при използването на стволови клетки получени чрез липосукция от мастна тъкан или от костен мозък показват подобряване на клиничните показатели след четири седмици при трансплантация на стволови клетки (клиничното проучване е проведено от MARVEL Dr Thomas Povsic, Duke University. Днес Биохеленика продължава клиничното проучване при подобни случаи със съдействието на сърдечно-съдовите хирурзи от американския университет.

Ghodsizad et al. Hear.2009; 95 (1):27-35