тъканна банка за съхранение на стволови клетки, биохеленика, къде да съхраня стволови клетки

Член на Асоциацията на тъканните банки за умбиликална кръв в България (АТБУКБ)

Да направим мозък от зъб - вече и това е възможно

Да направим мозък от зъб - вече и това е възможно

В наши дни изследванията със стволови клетки разкриват уникални възможности за получаване на различни видове специализирани клетки (нервни, мускулни и други) от неспециализираните стволови клетки.


Само преди няколко десетилетия твърдението, че можем "да направим мозък от зъб" би звучало като щуротия, излязла от устата на някой самонадеян алхимик.

В наши дни обаче изследванията със стволови клетки разкриват уникални възможности за получаване на различни видове специализирани клетки (нервни, мускулни и други) от неспециализираните стволови клетки (известни като "майките на всички клетки"). 

Целта на изследванията със стволови клетки е да се разработят терапевтични методи, при които увредени тъкани или органи (поради инцидент или заболяване) ще могат да се възстановяват напълно с помощта на неспециализирани клетки, които да се превръщат в нужния според всеки случай тип клетки на дадена тъкан или орган. Тогава болести като Алцхаймер, инсулт, инфаркт и редица други от фатални биха станали напълно лечими. 

Грубо тази възможност бе оприличена на производство на "резервни части" за човешкото тяло. Главният проблем се състои в това как да накараме въпросните неспециализирани стволови клетки да се специализират.
През последните години бяха постигнати сериозни успехи, а съвсем наскоро учени от Emory University публикуваха своите резултати за получаването на нервни клетки от стволови клетки на зъбната пулпа.
Зъбната пулпа представлява комплексът от нерви, кръвоносни съдове и още няколко вида клетки (включително и стволови), които изпълват вътрешността на зъбите ни. Впрочем, когато зъболекарят ни вади нерв, на практика се отделя цялата зъбна пулпа. По-любопитните са я виждали на върха на зъболекарската игла.

Изолираните стволови клетки от зъб на маймунката Макак резус (която често се използва за различни тествания в медицината) учените поставили в хипокампуса - област от главния мозък на лабораторни мишки (другите най-използваните опитни животни).

Попаднали в обкръжение от нервни клетки и под влияние на различни сигнали в главния мозък на мишките, стволовите клетки започнали да придобиват характерните морфологични и физиологични особености на нервни клетки. След време напълно се интегрирали и започнали да изпълняват свойствените за нервната тъкан функции.
Стволовите клетки от зъбна пулпа са открити сравнително наскоро - през 2000 г. Техните характеристики са много сходни със стволовите клетки, извлечени от костен мозък.
За разлика от ембрионалните обаче възможностите им за специализация са ограничени до няколко типа клетки, но предимствата им, като например факта, че могат да бъдат извлечени по всяко време от организма (с едно посещение при зъболекаря), както и пълната им съвместимост с имунната система на лекувания, ги правят привлекателен обект за изследвания. 
Много от тези изследвания завършват с обещаващи резултати, както настоящето с превръщането на маймунските зъбни клетки в миши нервни клетки.
Всичко това приближава медицината до момента, когато сензационните научни открития ще се превърнат в рутинни терапевтични практики.

Източник: Vesti.bg