автоложни трансплантации, съхранение на стволови клетки при раждане, биохеленика

Член на Асоциацията на тъканните банки за умбиликална кръв в България (АТБУКБ)

Автоложните трансплантации при лечение

Автоложните трансплантации при лечение

Всяка година се правят стотици автоложни трансплантации (с предварително запазени стволови клетки от болния). Прилагат се най-често при следните болести: заболявания на кръвотворните органи, автоимунни заболявания, дегенеративни заболявания, тумори. 

1% е вероятността за проява на левкемия при хора, които са предразположени към болестта. 99% е гаранцията, че един трансплант с вродено предразположение няма да провокира проявата на левкемия. 

При трансплантация на чужди стволови клетки, процентно съществува същата вероятност. При алогенните трансплантации (присаждане на клетки от друг човек) обаче се повишава рискът от усложнения, инфекции и отхвърляне на стволовите клетки. 

Посочваме като пример два от многото случаи на оздравяване на деца, чиито родители са съхранили техни стволови клетки в частна банка. 

Април, 2001 година. На дете, страдащо от ретинобластоза (злокачествен тумор на ретината), с открити метастази в гръбначния мозък, е направена трансплантация на автоложни стволови клетки от кръвта на пъпната връв. Детето оздравява. 

2007 година. На дете на 3-годишна възраст, страдащо от остра левкемия, е направена автоложна трансплантация. Резултатът е пълно оздравяване. 

Възможно е „разболяване” на съхраняваните стволови клетки, ако родителите имат наследствени болести на кръвта (средиземноморска анемия, сърповидна клетъчна анемия и т.н.). Затова се препоръчва и правенето на предварителни изследвания. В тези случаи, в които клетките са неподходящи за лечение, се използват клетки от здраво братче или сестриче. 

Все още се провеждат изследвания в областта на генната терапия, позволяващи лечението чрез стволовите клетки като носители на тази генна терапия. като се трансплантират на детето, което се нуждае от тях.

 

Имате още въпроси, попитайте ни ТУК!